Mosogató
munka
A kép csak illusztráció! |
Mivel foglalkozik
külföldön egy mosogató? A válasz erre egészen egyszerű, ugyan azzal, mint
Magyarországon. J
Természetesen a válasz nem ennyire triviális, ezért részletesen áttekintjük, mi
is a feladatköre, illetve milyen szakmai képesítést igényel. Ha legalább
elméletben ismeri a munkafolyamatokat és teendőket, már akkor nagyobb előnnyel
indul a munkaerőpiacon, mintha laikusként és tapasztalatok nélkül állna a
munkához.
Nézzük
a fogalmakat:
· Fekete
mosogató: Azoknak az eszközöknek a mosogatását
jelenti, mely a főzés során használatosak. Ilyen például az üzemi edényzet,
fazék, serpenyő, tepsi, stb.
·
Fehér
mosogató: Azoknak az eszközöknek a mosogatása,
melyet nem főzésre használnak. Ilyen például a tányérok, evőeszközök, poharak,
stb.
·
Kézi
mosogatás: Az eszközök kézzel és mosogató
zuhannyal való tisztítása.
·
Gépi
mosogatás: A mosogatást gép végzi. A mosogatógépek
többsége meg is szárítja az edényt. A gépbe berakodni és kirakodni kézzel kell.
A
mosogató munkatárs feladatai:
Ø A
főzéshez használatos eszközök (serpenyő, tepsi, lábas, fazék, merőkanál, stb.) előkészítése,
mosogatása, lecsöpögtetése, majd elpakolása. Ez a folyamat a fekete mosogatás.
Ø Az
étkezéshez szükséges eszközök (tányérok, poharak, csészék, evőeszközök, stb.)
előkészítése, mosogatása, szárítása (vagy szárazra törlése), majd elpakolása.
Ez a folyamat a fehér mosogatás.
Ø A
munkaterület tisztántartása. Nem csak mosogatni kell, hanem a mosogató
medencéket is kitisztítani, fertőtleníteni, illetve a mosogató gépet is
kitisztítani. Továbbá a mosogatópult tisztítása, illetve bizonyos területek
takarítása is a mosogató munkatárs feladata.
A
munkafolyamatok részletezése:
Fekete
mosogatás két fázisban: Ebben az esetben két mosogatót
(medencét) használunk.
- A
fekete edények zsíroldása és fertőtlenítése történik. (Itt
előszeretettel használatos eszköz a dörzsi, mert néha elég makacs
szennyeződéseket kell eltávolítani az edényekről.)
- A
második fázisban az elmosott edények 40 fokos folyó vízzel való elöblítése
történik. (Természetesen egy másik medence fölött!) A meleg vizes öblítés
következtében az edények felmelegednek, így könnyebben fognak megszáradni.
A munkafolyamat zárásaként az edényzetet csöpögtető rácsra kell helyezni
és hagyni megszáradni. Törölgetni tilos!
Fehér
mosogatás három fázisban: Itt már három medencét
kell használni, nézzük a folyamatát.
1.
Az első medencében a zsíroldás
történik. Itt 40-45 fokos vizet és zsíroldó szert kell használni.
2.
A második fázisban fertőtlenítés történik.
Az előzőleg zsírtalanított és megtisztított edényeket egy fertőtlenítőszeres
vízben kell állni hagyni, minimum 2 percig.
3.
Majd végül az öblítés fázisa. A
megtisztított, zsírtalanított és fertőtlenített edényeket folyó vízzel kell elöblíteni.
Az edényeket kizárólag száradás után lehet egymásra rakni!
(Ha nincs mód három
fázisú mosogatásra, akkor a két első fázis a zsíroldás és fertőtlenítés, egy
fázisban is megoldható!)
Nézzünk meg ezt a
gyakorlatban:
Gépi
fehér és fekete mosogatás:
Itt, nagymértékben függ
a gép fajtájától, hogy a mosogatás milyen módon történjen. A gép használati
utasítása tartalmazza, hogy milyen módon kell használni, illetve milyen
adalékanyagokat kell a gépbe helyezni. Természetesen nem árt itt is betartani
az alapkövetelményeket, amit fentebb említettem.
Az
elmélet után következzen egy munkanap leírása:
Hogyan telik egy
mosogató munkanapja külföldön? A mosogató munkatársak munkaideje kissé
barátságosabb, mint a többi konyhai dolgozóé. Túlságosan korán nem kell kelni,
ha előző nap, minden munkánkat elvégeztük. Szóval a munka a reggeliztetés után
következik, amikor a mosatlan már 8-9 óra magasságában a plafonig ér! Itt két
munkafolyamat is jelentkezik a fehér és fekete mosogatás, mivel a szakácsok nem
csak reggelit készítenek, de többnyire már elkezdik az ebéd előkészítését is.
Tehát összehangoltan kell a két munkafolyamatot végezni. Ha mosogató gép áll a
rendelkezésünkre, az a munkánkat nagyban segíti. (Többnyire a nagy konyhákon ez
a masina megtalálható, így elég nagy terhet vesz le a vállunkról!)
A kép csak illusztráció! |
Tehát a mosogatás így
gépesítve, nem nagy ördöngösség, de pakolászni azért kell rendesen! Bepakolni a
gépbe, kipakolni a gépből, majd ami a legizgalmasabb, minden edényt és
kiegészítőt a helyére kell vinni. Ez idővel már rutinná válik, de míg
megtanuljuk, hogy mit hová kell tenni, addig némi izzadság elhagyja
homlokunkat! És amikor már azt hinnénk, hogy végeztünk, akkor következik a
mosogató medencék tisztítása, eltörlése és persze a segítőnk a mosogatógép
megtisztítása és felkészítése a következő nagy hajrára. Majd ezek a munkafolyamatok
megismétlődnek a déli ebédeltetés és az esti vacsoráztatás alkalmával is. És
ugye említettem, hogy a mosogató munkatárs nem kel korán, viszont későn
fekszik. Amikor már mindenki távozott a konyhából, a pincérek visszahordták a tányérokat,
csészéket, poharakat, stb. mi akkor kezdjük (illetve folytatjuk) a munkát. Ez a
móka akár este 11-ig is eltarthat, de cserébe másnap nem kell a kakasokkal
kelni!
Nos, a központi munka
ennyi lenne, de természetesen a munkáltató (néha) meghatározza, hogy a
mosogatáson kívül más feladatokat is el kell látni. Csak címszavakban érintenék
néhányat, mert ezekre, majd részletesebben is ki fogok térni. Tehát a mosogatás
mellett nem ritka a konyhai kisegítői tevékenység is, ami zöldség tisztításból,
egyszerűbb ételek előkészítéséből áll. Továbbá nem beszélve a takarítási
feladatokról. Ugye az gondolom nyilvánvaló, hogy a mosogató és környéke a mi
feladatunk, de ezen kívül a tűzhely a konyha egyéb területeinek a takarításával
is megbízhatnak minket.
Summa summarum a
mosogatás és az ehhez tartozó feladatok, nem egy ördöngös munka, viszont bele
kell rázódni, és nem árt, ha előtte az ember tájékozódik, hogy mi is várja kint
a nagyvilágba! Még egy nagyon fontos dolgot említenék meg, ez pedig nem más,
mint a nyelvtudás. Szükséges –e a nyelvtudás külföldön? Erre egyszerű a válasz!
Nyelvtudás nélkül is el lehet kezdeni ezt a munkát, ha van, aki segít nekünk.
Viszont ha nincs segítségünk, pár alapszót el kell sajátítanunk, mert akkor
nézhetünk a munkáltatóra, mint borjú az újkapura. Majd a vége az lesz, hogy jól
felidegesítjük magunkat és a munkáltatót is. Ugye mondanom sem kell, hogy mi
lehet a vége?! Szóval, aki külföldi munkavállalásra adja a fejét, előtte
legalább minimális szinten sajátítsa el a nyelvet, vagy menjen olyan
barátjával/barátnőjével, aki tud segíteni.
Milyen
végzettség szükséges ahhoz, hogy mosogató lehessek?
Konkrét mosogatói
végzettséget, vagy egyéb OKJ-s bizonyítványt nem szoktak kérni, viszont nem
árt, ha az elméleti részével tisztában vagyunk, még jobb, ha gyakorlattal is
rendelkezünk.
Mi
szükséges még ahhoz, hogy mosogató munkatárs legyek külföldön?
Ø Ahogy
azt már fentebb említettem, szükséges egy legalább minimális nyelvtudás.
Ø Nagyon
jó csapatjátékosnak kell lenni, itt a magányos farkasok nehezen tudnak
integrálódni. Sok emberrel kell tudni együttdolgozni.
Ø Fontos,
hogy megbízhatóak, rugalmasak és pontosak legyünk. Ha elfogyott a tiszta edény,
senki sem fogja nekünk azt mondani, hogy ráérsz, pihenj csak! A munkát
helyetted senki sem végzi el!
Ø Továbbá
nem csak csapatban kell tudni jól dolgozni, de önállóan is kell dolgozni (ezért
is fontos a nyelvtudás, mert ha munka közben utasítást kapunk, azt meg kell
érteni és a munkát el kell végezni!)
Ha mindezekkel
rendelkezel, felvetődhet benned a kérdés, hogy hogy kezdjek neki? Első és
legfontosabb, hogy sajátítsd el az elméletet, és ha azon már túlvagy, keress
egy jó álláslehetőséget. Az interneten sok a csaló, így nem árt, ha megbízható
forrásokból keresgélsz! Én ezt javaslom, ez egy korrekt oldal: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/mosogató
Ha megtalálta a
megfelelő hirdetést és ha már beleszeretett a leendő munkájába, akkor egy jó önéletrajzot
kell írni. Ezen nagyon sok múlik! Mondhatnám azt is, hogy ez a sikerednek a
kulcsa. Itt egy nagyon jó segítség: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html
Összefoglalva,
külföldön nagyon sokan dolgoznak mosogatói munkakörben, nem egy csúcsszakma, de
mégis sokan vállalják. Egyrészt azért, mert túl nagy tapasztalatot és
szaktudást nem igényel, másrészt azért, mert viszonylag alacsony szintű
nyelvtudás mellett elkezdhető. Ha a leírtak szerint cselekszel, nagy
valószínűséggel Te is bővíteni fogod a külföldön dolgozók táborát! Sok sikert
és persze nagyon sok kitartást kívánok Neked!
Nagy karolyne vagyok tatabanyan elek.4evig dolgoztam konyhan.van kelo tapasztalatom.sajnos idegen nyelvet nem tudok.de szeretnek dolgozni es komolyan szertnek hosszu tavra gondolkodom.a tel.. 0630-601-12-25.koszonom
VálaszTörlésNagy karolyne vagyok tatabanyan elek.4evig dolgoztam konyhan.van kelo tapasztalatom.sajnos idegen nyelvet nem tudok.de szeretnek dolgozni es komolyan szertnek hosszu tavra gondolkodom.a tel.. 0630-601-12-25.koszonom
VálaszTörlés