Hentes
állás
A kép csak illusztráció! |
Mi
a feladatköre külföldön a henteseknek? Melyik országban érdemes dolgozni?
A hentesek, vagyis a
húsipari dolgozók feladata, hasonló, mint Magyarországon. Meghatározott
területeken kell a munkát végezni, ez lehet vágás, csontozás, feldolgozás,
termék előállítás, stb. A munkavégzés folyamatát tekintve, történhet teljes
munkafolyamat (az állát vágásától a végleges feldolgozásig), illetve történhet
csak egy munkafolyamat elvégzése (például, csak vágás, vagy csak csontozás,
stb.). Hol, melyik országban érdemes húsipari munkát vállalni? Németország,
Ausztria, Egyesült Királyság, Svájc, Hollandia, Belgium. Itt ugyan azért a
munkáért többszörös bér jár. (Természetesen számolnunk kell a kiadásokkal is,
amely szállás, étkezés, egészség, stb. formájában jelentkezik).
Húsipari
fogalmak, avagy milyen definíciókkal találkozik egy hentes?
Előkészítő
műveletek:
- Pihentetés:
a vágóállat egy külön erre a célra kialakított
helyre kerül, ahol megfigyelik, hogy nincs –e valamilyen betegsége. A
pihentetés pozitívan hat a hús minőségére.
- Koplaltatás:
Célja, hogy a vágóállat gyomra és belei kiürüljenek, így vágás
következtében nem fertőzik a húst. Könnyebb a vágási és feldolgozási
munkafolyamat.
Alapműveletek:
- Kábítás:
A kábítás célja, hogy a vágóállatnál
megszüntessék az akaratlagos mozgáskényszert. A kábítás történhet: kábító
pisztollyal, elektromos árammal, kábító gáz eleggyel.
- Kivéreztetés:
A vágóállat életműködésének a megszüntetése,
illetve a szervek, szövetek vérmentesítése.
- Szőrtelenítés:
Mely történhet nyúzással (bárány, szarvasmarha, nyúl, stb.) Történhet
forrázással (vagy perzseléssel).
- Belső
szervek eltávolítása: A vágóállat
felfüggesztett testhelyzetben, hasüregének felmetszésével a belső
szerveket (szív, máj, tüdő, lép, vese, stb.) eltávolítják.
- Hasítás:
Az a művelet, mikor a vágóállatot a gerinc mentén kettévágják, ez
többnyire elektromos fűrésszel történik.
- Zsírszövet
eltávolítás: Ezt egyszerűen úgy fogalmaznám
meg, hogy a szalonna leválasztása.
Hogyan
történik a feldolgozás? Milyen munkafolyamatot kell elvégezni egy húsipari
munkásnak külföldön?
A kiválasztott állatot
(állatokat) a pihentető helyre terelik. Ezután az állatok koplaltatása
történik. Eddig a munkafolyamatig a húsipari dolgozó nem sok mindent tesz, ez
inkább a kiszolgáló személyzet feladata. Majd a megjelölt állat kábítása
történik, a már említett módszerrel. Ezután megszúrják (nyaki véna vágása
történik általában), majd a lábainál rögzítik és kivéreztetik a vágóállatot.
Ezután következik a szőrtelenítés vagy nyúzás. Sertésnél forrázás által
történik a szőrtelenítés, szarvasmarhánál nyúzással történik a szőrtelenítés.
Ezután a felfüggesztett állatok bontása következik. Eltávolítják a
belsőségeket, belső szerveket. Tisztítás után a vágóállatot kettéhasítják és
így kerül tovább feldolgozásra. A különböző részeket eltávolítják (a teljesség
igénye nélkül, fej, combok, stb.). Majd következik a csontozás, zsírszövet
eltávolítás és egyéb feldolgozási folyamatok. A feldolgozás három fő feladata:
a tőkehús előállítás, a töltelékáru előállítás, illetve
a darabolt füstöltáru
előállítás.
Nézzük
a gyakorlatban, hogyan történik a szalagmunka egy bizonyos fázisa:
Mi
a húsipari munkás feladata?
Mint ahogy láthattuk, a
húsipari munkás (hentes) feladata igen sokrétű. Nagyon sok munkafázis jellemzi
ezt a szakterületet. A higiénia a pontosság nélkülözhetetlen eleme ennek a
munkakörnek. Az állatok kiválasztásától a végleges termék előállításáig (egyes
esetekben az értékesítésig) is terjed a húsipari munkás feladata.
Milyen
végzettség szükséges ahhoz, hogy külföldön hentesként, húsipari munkásként
dolgozhassak?
Első és legfontosabb, a
minimum általános iskolai végzettség. Bizonyos munkaterületekhez nem szükséges
szakképesítés. Ezen területeken betanítás történik. Természetesen a bérezése
itt a legalacsonyabb. A többi munkaterület megköveteli a húsipari középfokú
(vagy OKJ-s) végzettséget. Nagyon fontos tényező lehet az előképzettség,
illetve a tapasztalat. Mondanom sem kell, hogy nagymértékben befolyásoló
tényező a bérezést illetően.
Szükséges
–e a nyelvtudás, ha hentes, vagy húsipari alkalmazott szeretnék lenni?
Vannak bizonyos
területek, ahol nem vagy csak minimális nyelvtudás szükséges. (Természetesen
ekkor az átverés rizikója is sokkal magasabb). Ezért én azt tanácsolnám, hogy
aki ilyen jellegű munkát szeretne végezni legalább minimális szinten, (legalább
értse, amit mondanak neki) kezdjen ilyen munkába. Ha már ettől komolyabb szintű
a nyelvtudás, nagyobb eséllyel tud a ranglétrán feljebb kapaszkodni.
Milyen
elvárások jellemzik ezt a munkakört?
- Megfelelő
nyelvtudás
- Precíz
munkavégzés
- Önálló
munkavégzés
- Élelmiszer
higiéniai alapismeretek
- Jó
késhasználat
- Biztonságos
munkavégzés
- Fegyelmezettség
- Monotonitástűrés
Egészségügyi
kizáró tényezők, ki nem lehet húsipari dolgozó (hentes)?
- gyenge
fizikum
- szív
és keringési rendellenesség
- végtagok
anatómiai és funkcionális rendellenessége
- krónikus
légzőszervi megbetegedés
- epilepszia
- szagérzés
hiánya
- idült
gennyes testrészek
- kéz
idült bőrbetegségei
- színtévesztés
- gyenge
látás
Hol
történik a munkafolyamat?
Többnyire zárt és
hűtött térben történik a munkavégzés. Szalagmunka esetében egyénileg, illetve
csoportosan helyezkednek el a munkavállalók egy erre kialakított
csarnokrészben. Mivel többen dolgozunk egy térben és néha elég közel egymáshoz,
így nagyon oda kell figyelni, hogy egymást és magunkat ne vágjuk meg. Ezért
lánc mellény (köpeny) és kesztyű biztosítja a szúrás és vágás elhárítását.
Hogyan
kezdjek hozzá? Hol találok megfelelő állást?
Nagyon fontos, hogy
mielőtt bármibe is kezdenénk, tanulmányozzuk a munkát és ha szükséges előtte
tanuljunk (szakmát, nyelvet.) Ha ezeken már túlvagyunk, jöhet a következő fázis
a megfelelő cég és munka kiválasztása! Erre nagyon jó segítséget nyújt ez az
oldal: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/hentes
Itt az állások le vannak fordítva magyar nyelvre, így még szótáraznunk sem
kell. Természetesen megtalálja a célország nyelvén is. Ha kiválasztotta az Ön
számára szimpatikus állást, egy jó önéletrajzot kell írni és elküldeni az
elérhetőségek valamelyikére. Önéletrajz írásához és egyéb fontos tudnivalókhoz
ajánlom figyelmébe ezt az oldalt: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html
Ezután már nem maradt más hátra, mint kitartóan és szorgalmasan dolgozni. Sok
sikert, kitartást és jó egészséget kívánok Önnek!
Nagy karolyne vagyok .tatabanyan elek.dolgoztam husgyarban mint csomagolo.szalag munkat.ha onoknel lenne csomagoloi allas lehetoseg akor aszt szeretnem meg pajazni.hoszu tavra gondolkodom.varom vissza jelzesuket.koszonom.tel..0630-601-12-25.
VálaszTörlésSajnos idegen nyelvet nem tudok.
VálaszTörlésSajnos idegen nyelvet nem tudok.
VálaszTörlésNagy karolyne vagyok .tatabanyan elek.dolgoztam husgyarban mint csomagolo.szalag munkat.ha onoknel lenne csomagoloi allas lehetoseg akor aszt szeretnem meg pajazni.hoszu tavra gondolkodom.varom vissza jelzesuket.koszonom.tel..0630-601-12-25.
VálaszTörlés