2014. december 6., szombat

Takarítói munka

Takarítói munka
A kép csak illusztráció!

Mit csinál külföldön egy takarító, házvezető?
Egy takarító feladatköre igen összetett! Nagymértékben befolyásolja, hogy takarítói tevékenységét hol gyakorolja. Például más a feladata egy irodaházat takarítónak, mint egy kórházi takarítónak, vagy egy házvezetőnek. És még sokáig sorolhatnám a példákat. A cikk során megpróbálunk néhány területre betekintést nyerni. Arról is olvashat, hogy milyen szakképesítés szükséges ahhoz, hogy takarító munkatárs lehessen. Egyáltalán kell –e valamilyen szakképesítés egy takarítónak?
Milyen alapfogalmakkal (definíciókkal) találkozunk egy takarítás során?
  • Fertőtlenítés (dezinfekció): A környezetünkben lévő kórokozóknak az elpusztítása. Ez a folyamat történhet megelőzően, folyamatosan, illetve szigorítottan.
  • Fertőtlenítő takarítás: Kézzel és tisztítószerek alkalmazásával a kórokozók elpusztítása történik.
  • Fizikai (optikai) tisztaság: Azt a tisztaságot jelöli, ami szabad szemmel látható tisztaságot jelöl, de nem mindenesetben történik fertőtlenítés. Gondoljuk itt például a portörlésre.
  • Mikrobiológiai tisztaság: Itt már a fizikai (optikai) tisztaságon kívül, már tisztítószerek segítségével fertőtlenítő takarítás is történik. Nevezhetnénk mélyreható takarításnak is.
Mi a feladata a takarítónak?
Tehát, ahogy már említettem a feladatkörét nagyban befolyásolja a munkaterület. A kérdésre általánosságban fog választ kapni, majd néhány speciális területre is kitérek.
Nézzük kicsit időrendi sorrendbe a takarítók „pályafutását”. Régebben önállóan végezték ezt a munkát, azaz meghirdettek egy takarítói állást és azt egyénileg betöltötték. A mai trend már az, hogy a takarítói munkaköröket takarító cégek vállalják fel és speciálisan meghatározott munkaterületeket látnak el. Továbbá egyre inkább úgynevezett régi új szakma a házvezető vagy bejáró/nő szakma. Régebben nagyon népszerű volt, aztán kissé feledésbe merült, de napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend ez a munkaterület is. A házvezető/nő feladatköre kissé összetettebb, mint egy takarítói munka, de természetesen a fizetség is fémjelzi ezt.
Nézzük tehát a teljesség igénye nélkül, hogy milyen területekre keresnek takarítókat:
·        Lakások takarítása
·        Lépcsőházak takarítása
·        Gépjárművek takarítása
·        Irodaházak takarítása
·        Ablaktakarítás, illetve tisztítás (például ipari alpinisták)
·        Közintézmények takarítása (iskolák, óvodák, kórházak, stb.)
A munkafolyamatokat illetően, meg kell különböztetnünk napi takarítást, heti takarítást, továbbá rendszeres takarítást, vagy alkalmi nagytakarítást.
Milyen feladatokat kell elvégezni napi takarítás során?
  • Kukák ürítése
  • Padlózat tisztítása (felmosás, porszívózás)
  • Portörlés
  • Wc-k, mosdók tisztítása, fertőtlenítése (wc papír kihelyezése, szappan utántöltése, stb.)
  • Üveg felületek tisztítása (különösen olyan helyen, ahol összefogdossák, például ajtók, kirakatok, stb.)
Milyen feladatokat kell elvégezni heti takarítás során?
  • Lámpatestek, csillár portalanítása
  • Fűtőtestek tisztítása
  • Függönyök, sötétítők tisztítása
  • Wc-k, mosdók vízkőmentesítése, mélyreható fertőtlenítése
  • Kukák mélyreható fertőtlenítése
  • Padlózat, szőnyegek gépi mélyreható tisztítása
Mi a feladata egy szállodai takarítónak?
A szállodai szobákon túl a közös helyiségek, wc-k, folyosók, stb. takarítása illetve tisztán tartása is a szállodai takarító feladata (lehet). Munkaidőt tekintve többnyire reggel 7-től délután 3-ig terjed, de természetesen ez szállodánként változik. A szállodai takarítók feladatköre:
  • ágyazás
  • szemetesek, kukák kiürítése
  • wc, fürdő takarítása (wc papír, szappan, tiszta törölköző kihelyezése, stb.)
  • bútorzat portalanítása
  • porszívózás illetve a padlózat feltakarítása
  • ágynemű áthúzása
  • rendrakás és különböző dolgok kihelyezése (reklámanyag, ajándékok, fürdőköntös, stb.)
Ki lehet takarító, illetve milyen iskolai végzettség szükséges hozzá?
Különösebb végzettséget nem igénylő munkakör, de természetesen bizonyos alaptudást igényel (tisztítószerek alkalmazása, stb.) Egyre több OKJ-s képzés keretén belül elsajátítható a tudásanyag. Sok munkaerő van a piacon, mivel túl magas iskolai képesítést nem igényel. Továbbá, aki külföldön szeretne takarító lenni, neki még túlságosan a nyelvet sem kell ismernie. Mégis miért nehéz jól fizető takarítói állást találni? Erre a válasz már sokkal egyszerűbb. Mivel már említettem, hogy egyre több takarító cég vállalja fel a takarítási munkákat, így ők erősen szelektálják a takarítókat. Előnybe részesítik a fiatalabb (erősebb, jó fizikumú) munkaerőt, háttérbe szorítva az idősebb korosztályt. A közhiedelemmel ellentétben a takarítói munkakört külföldön, már nem az idősebb korosztályúak töltik fel, hanem a fiatalabbak. A munkakör nagy előnye, hogy kevésbé kötött és nagyon széles a munkapaletta, ergo a monotonitás ebben a munkakörben igen alacsony szinten van. Kereseti lehetőség külföldön egész jónak mondható, illetve sokan választják másodállás szintjén is kiegészítő keresetként.
Milyen tulajdonságokkal kell hogy rendelkezzen, egy takarító munkatárs?
  • Pontosság
  • Megbízhatóság
  • Precizitás
  • Önálló munkavégzés
  • Minimális nyelvismeret
Nagy előnyt jelent, ha különféle berendezéseket, illetve gépeket használni tudunk, ennek érdekében érdemes ezeket az eszközöket megismerni. (Például porszívó, takarító gép, különböző fertőtlenítő gőzölős gépek, stb.)
Nagyon jó fizikummal kell rendelkezni, mert a munka elég megterhelő. Állni, hajolni, guggolni, emelni szükséges, ami nagyban igénybe veszi a szervezetet.
Ismerni szükséges a különböző tisztító szereket és azok hatásait! Be kell tartani a munkavédelmi előírásokat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezek a szerek erősen károsító hatásúak, így a gumikesztyű és egyéb védő felszerelések használata kötelező.
Nézzük tehát, hogy mivel is foglalkozik egy szállodai takarító?

Milyen takarítói munkát érdemes külföldön vállalni?
Erről eléggé egységes nézeteket vallanak a munkavállalók! A legjobban kifizetődő a hajón végzett takarítói munka. Itt számos előny jelentkezik:
  • Ingyenes szállás
  • Ingyenes étkezés
Ezek annyira lényeges kiadás megspórolást eredményez, hogy feledteti minden hátrányát. Itt a keresetének közel 100%-át megtakaríthatja a munkavállaló. Ezért nagyon sokan vállalnak munkát folyami hajón, tengerjárókon és óceánjárókon. Ha komoly bevételre szeretnének szert tenni, akkor mindenképpen tartsák szem előtt ezt az opciót is!
Tehát kicsit körültekintve ilyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre. Ami még nagyon fontos, hogy megbízható céget kell találni, akik rendesen bejelentik Önt és rendesen kifizetik. Ha megbízható takarítói állásokat keres, itt keresse: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/takarító
Ha megtalálta a megfelelő állást, már csak jelentkeznie kell az állásra, de előtte készítse el az önéletrajzát profi szinten! Erre is van egy jó segítség: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html

Remélem hasznos információkkal szolgáltam Önöknek? Jó keresgélést és sikeres munkavállalást kívánok!

1 megjegyzés:

  1. T. Miért nem gondolnak az idősebb korosztályra is . Azok is szeretnének munkát vállalni! Tisztelettel

    VálaszTörlés