2014. december 2., kedd

Mosogató munka

Mosogató munka
A kép csak illusztráció!

Mivel foglalkozik külföldön egy mosogató? A válasz erre egészen egyszerű, ugyan azzal, mint Magyarországon. J Természetesen a válasz nem ennyire triviális, ezért részletesen áttekintjük, mi is a feladatköre, illetve milyen szakmai képesítést igényel. Ha legalább elméletben ismeri a munkafolyamatokat és teendőket, már akkor nagyobb előnnyel indul a munkaerőpiacon, mintha laikusként és tapasztalatok nélkül állna a munkához.  
Nézzük a fogalmakat:
·  Fekete mosogató: Azoknak az eszközöknek a mosogatását jelenti, mely a főzés során használatosak. Ilyen például az üzemi edényzet, fazék, serpenyő, tepsi, stb.
·         Fehér mosogató: Azoknak az eszközöknek a mosogatása, melyet nem főzésre használnak. Ilyen például a tányérok, evőeszközök, poharak, stb.
·         Kézi mosogatás: Az eszközök kézzel és mosogató zuhannyal való tisztítása.
·         Gépi mosogatás: A mosogatást gép végzi. A mosogatógépek többsége meg is szárítja az edényt. A gépbe berakodni és kirakodni kézzel kell.
A mosogató munkatárs feladatai:
Ø  A főzéshez használatos eszközök (serpenyő, tepsi, lábas, fazék, merőkanál, stb.) előkészítése, mosogatása, lecsöpögtetése, majd elpakolása. Ez a folyamat a fekete mosogatás.
Ø  Az étkezéshez szükséges eszközök (tányérok, poharak, csészék, evőeszközök, stb.) előkészítése, mosogatása, szárítása (vagy szárazra törlése), majd elpakolása. Ez a folyamat a fehér mosogatás.
Ø  A munkaterület tisztántartása. Nem csak mosogatni kell, hanem a mosogató medencéket is kitisztítani, fertőtleníteni, illetve a mosogató gépet is kitisztítani. Továbbá a mosogatópult tisztítása, illetve bizonyos területek takarítása is a mosogató munkatárs feladata.
A munkafolyamatok részletezése:
Fekete mosogatás két fázisban: Ebben az esetben két mosogatót (medencét) használunk.
  1. A fekete edények zsíroldása és fertőtlenítése történik. (Itt előszeretettel használatos eszköz a dörzsi, mert néha elég makacs szennyeződéseket kell eltávolítani az edényekről.)
  2. A második fázisban az elmosott edények 40 fokos folyó vízzel való elöblítése történik. (Természetesen egy másik medence fölött!) A meleg vizes öblítés következtében az edények felmelegednek, így könnyebben fognak megszáradni. A munkafolyamat zárásaként az edényzetet csöpögtető rácsra kell helyezni és hagyni megszáradni. Törölgetni tilos!
Fehér mosogatás három fázisban: Itt már három medencét kell használni, nézzük a folyamatát.
1.      Az első medencében a zsíroldás történik. Itt 40-45 fokos vizet és zsíroldó szert kell használni.
2.      A második fázisban fertőtlenítés történik. Az előzőleg zsírtalanított és megtisztított edényeket egy fertőtlenítőszeres vízben kell állni hagyni, minimum 2 percig.
3.      Majd végül az öblítés fázisa. A megtisztított, zsírtalanított és fertőtlenített edényeket folyó vízzel kell elöblíteni. Az edényeket kizárólag száradás után lehet egymásra rakni!
(Ha nincs mód három fázisú mosogatásra, akkor a két első fázis a zsíroldás és fertőtlenítés, egy fázisban is megoldható!)
Nézzünk meg ezt a gyakorlatban: 

Gépi fehér és fekete mosogatás:
Itt, nagymértékben függ a gép fajtájától, hogy a mosogatás milyen módon történjen. A gép használati utasítása tartalmazza, hogy milyen módon kell használni, illetve milyen adalékanyagokat kell a gépbe helyezni. Természetesen nem árt itt is betartani az alapkövetelményeket, amit fentebb említettem.

Az elmélet után következzen egy munkanap leírása:
Hogyan telik egy mosogató munkanapja külföldön? A mosogató munkatársak munkaideje kissé barátságosabb, mint a többi konyhai dolgozóé. Túlságosan korán nem kell kelni, ha előző nap, minden munkánkat elvégeztük. Szóval a munka a reggeliztetés után következik, amikor a mosatlan már 8-9 óra magasságában a plafonig ér! Itt két munkafolyamat is jelentkezik a fehér és fekete mosogatás, mivel a szakácsok nem csak reggelit készítenek, de többnyire már elkezdik az ebéd előkészítését is. Tehát összehangoltan kell a két munkafolyamatot végezni. Ha mosogató gép áll a rendelkezésünkre, az a munkánkat nagyban segíti. (Többnyire a nagy konyhákon ez a masina megtalálható, így elég nagy terhet vesz le a vállunkról!)
A kép csak illusztráció!

Tehát a mosogatás így gépesítve, nem nagy ördöngösség, de pakolászni azért kell rendesen! Bepakolni a gépbe, kipakolni a gépből, majd ami a legizgalmasabb, minden edényt és kiegészítőt a helyére kell vinni. Ez idővel már rutinná válik, de míg megtanuljuk, hogy mit hová kell tenni, addig némi izzadság elhagyja homlokunkat! És amikor már azt hinnénk, hogy végeztünk, akkor következik a mosogató medencék tisztítása, eltörlése és persze a segítőnk a mosogatógép megtisztítása és felkészítése a következő nagy hajrára. Majd ezek a munkafolyamatok megismétlődnek a déli ebédeltetés és az esti vacsoráztatás alkalmával is. És ugye említettem, hogy a mosogató munkatárs nem kel korán, viszont későn fekszik. Amikor már mindenki távozott a konyhából, a pincérek visszahordták a tányérokat, csészéket, poharakat, stb. mi akkor kezdjük (illetve folytatjuk) a munkát. Ez a móka akár este 11-ig is eltarthat, de cserébe másnap nem kell a kakasokkal kelni!
Nos, a központi munka ennyi lenne, de természetesen a munkáltató (néha) meghatározza, hogy a mosogatáson kívül más feladatokat is el kell látni. Csak címszavakban érintenék néhányat, mert ezekre, majd részletesebben is ki fogok térni. Tehát a mosogatás mellett nem ritka a konyhai kisegítői tevékenység is, ami zöldség tisztításból, egyszerűbb ételek előkészítéséből áll. Továbbá nem beszélve a takarítási feladatokról. Ugye az gondolom nyilvánvaló, hogy a mosogató és környéke a mi feladatunk, de ezen kívül a tűzhely a konyha egyéb területeinek a takarításával is megbízhatnak minket.
Summa summarum a mosogatás és az ehhez tartozó feladatok, nem egy ördöngös munka, viszont bele kell rázódni, és nem árt, ha előtte az ember tájékozódik, hogy mi is várja kint a nagyvilágba! Még egy nagyon fontos dolgot említenék meg, ez pedig nem más, mint a nyelvtudás. Szükséges –e a nyelvtudás külföldön? Erre egyszerű a válasz! Nyelvtudás nélkül is el lehet kezdeni ezt a munkát, ha van, aki segít nekünk. Viszont ha nincs segítségünk, pár alapszót el kell sajátítanunk, mert akkor nézhetünk a munkáltatóra, mint borjú az újkapura. Majd a vége az lesz, hogy jól felidegesítjük magunkat és a munkáltatót is. Ugye mondanom sem kell, hogy mi lehet a vége?! Szóval, aki külföldi munkavállalásra adja a fejét, előtte legalább minimális szinten sajátítsa el a nyelvet, vagy menjen olyan barátjával/barátnőjével, aki tud segíteni.
Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy mosogató lehessek?
Konkrét mosogatói végzettséget, vagy egyéb OKJ-s bizonyítványt nem szoktak kérni, viszont nem árt, ha az elméleti részével tisztában vagyunk, még jobb, ha gyakorlattal is rendelkezünk.
Mi szükséges még ahhoz, hogy mosogató munkatárs legyek külföldön?
Ø  Ahogy azt már fentebb említettem, szükséges egy legalább minimális nyelvtudás.
Ø  Nagyon jó csapatjátékosnak kell lenni, itt a magányos farkasok nehezen tudnak integrálódni. Sok emberrel kell tudni együttdolgozni.
Ø  Fontos, hogy megbízhatóak, rugalmasak és pontosak legyünk. Ha elfogyott a tiszta edény, senki sem fogja nekünk azt mondani, hogy ráérsz, pihenj csak! A munkát helyetted senki sem végzi el!
Ø  Továbbá nem csak csapatban kell tudni jól dolgozni, de önállóan is kell dolgozni (ezért is fontos a nyelvtudás, mert ha munka közben utasítást kapunk, azt meg kell érteni és a munkát el kell végezni!)

Ha mindezekkel rendelkezel, felvetődhet benned a kérdés, hogy hogy kezdjek neki? Első és legfontosabb, hogy sajátítsd el az elméletet, és ha azon már túlvagy, keress egy jó álláslehetőséget. Az interneten sok a csaló, így nem árt, ha megbízható forrásokból keresgélsz! Én ezt javaslom, ez egy korrekt oldal: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/mosogató
Ha megtalálta a megfelelő hirdetést és ha már beleszeretett a leendő munkájába, akkor egy jó önéletrajzot kell írni. Ezen nagyon sok múlik! Mondhatnám azt is, hogy ez a sikerednek a kulcsa. Itt egy nagyon jó segítség: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html

Összefoglalva, külföldön nagyon sokan dolgoznak mosogatói munkakörben, nem egy csúcsszakma, de mégis sokan vállalják. Egyrészt azért, mert túl nagy tapasztalatot és szaktudást nem igényel, másrészt azért, mert viszonylag alacsony szintű nyelvtudás mellett elkezdhető. Ha a leírtak szerint cselekszel, nagy valószínűséggel Te is bővíteni fogod a külföldön dolgozók táborát! Sok sikert és persze nagyon sok kitartást kívánok Neked!

2 megjegyzés:

  1. Nagy karolyne vagyok tatabanyan elek.4evig dolgoztam konyhan.van kelo tapasztalatom.sajnos idegen nyelvet nem tudok.de szeretnek dolgozni es komolyan szertnek hosszu tavra gondolkodom.a tel.. 0630-601-12-25.koszonom

    VálaszTörlés
  2. Nagy karolyne vagyok tatabanyan elek.4evig dolgoztam konyhan.van kelo tapasztalatom.sajnos idegen nyelvet nem tudok.de szeretnek dolgozni es komolyan szertnek hosszu tavra gondolkodom.a tel.. 0630-601-12-25.koszonom

    VálaszTörlés